Joost van Haaften @ De Kring

May 5th 2016

Zaterdag 14 mei om 18.00 uur de opening van de Joost van Haaften / Bustart expositie, gecureerd door Jesse Faber.

Locatie: De Kring, Kleine-Gartmanplantsoen 7-9, 1017 RP Amsterdam

Under The Skin, Joost van Haaften (1952)

Al eeuwen lang worden er portretten gemaakt uitgaande van uiterlijke kenmerken. Beeldend kunstenaar Joost van Haaften daarentegen toont het menselijk portret in de vorm van onze verborgen identiteit; chromosomen. Hij kruipt als het ware onder de huid.

Door de technologische ontwikkelingen is er steeds meer kennis over hoe de mens is opgebouwd. Wij zijn in staat gebleken de basisprincipes van ons DNA in kaart te brengen en we kunnen het nu zelfs ook manipuleren, in positieve en negatieve zin. Denk aan medicatie, hormonen en voedselmanipulatie. Daarbij vinden er ook indirecte manipulaties plaats zoals bij nucleaire energie en milieuvervuiling. In elk van deze gevallen zijn de gevolgen niet te overzien.

In het tentoongestelde werk laat Van Haaften deze diversiteit zien door gebruik te maken van materiaalcombinaties waarvan de uitkomst onvoorspelbaar is. Hij kiest er bewust voor de controle deels uit handen te geven. Dit symboliseert zijn opvatting dat we onszelf nooit volledig in beeld kunnen krijgen, omdat het DNA waaruit we bestaan door allerlei ontwikkelingen beïnvloedbaar is.

Met de chromosomen heeft Van Haaften een nieuwe manier gevonden om de mens te portretteren.