in Stijl

May 5th 2017

IN STIJL, de tentoonstelling
19 – 28 mei 2017
Locatie: Quartair, Toussaintkade 55, Den Haag

Opening: Vrijdag 19 mei 2017, 12.00u (geopend door burgemeester Pauline Krikke)

In het kader van het Mondriaan/De Stijl-jaar, organiseert Festival Designkwartier, hét Haagse festival voor de toepaste kunsten, i.s.m. curatoren Woes van Haaften & Roosje van Donselaar de tentoonstelling IN STIJL; een expositie waarbij de hedendaagse makers BASTIAAN DE NENNIE, SANDER WASSINK, NOMAN STUDIO, STEFAN PETERS en LEX POTT een ode brengen aan Mondriaan en De Stijl.

Net als de leden van De Stijl destijds deden, volgen deze makers van nu de ideologie en beeldtaal van Mondriaan. De nieuwe werken die zij speciaal ontwikkelen voor de tentoonstelling zijn eigentijdse interpretaties van de iconische wereld van Mondriaan en De Stijl.

Mondriaan’s ontwikkeling inspireerde destijds een stroming van makers uit verschillende disciplines tot: De Stijl. Tezamen streefden zij naar een nieuwe vorm van kunst, die voor iedereen leesbaar was en één die aansloot bij het moderne leven. Via de makers van De Stijl kreeg de beeldtaal van Mondriaan een prominente rol in de maatschappij. Dit kwam tot uiting in o.a. architectuur, textieltoepassingen en grafische vormgeving.

Onze ambitie is niet alleen het brengen van een ode, ook worden nieuwe visuele vertalingen getoond vanuit Mondriaan’s visie. De IN STIJL tentoonstelling laat zien hoe makers van nu met hun eigentijdse mentaliteit en tools een nieuwe laag aan het werk en gedachtegoed van Mondriaan toevoegen.
Deze expositie maakt duidelijk dat Mondriaan’s nalatenschap diep doordrongen is tot in het DNA van het hedendaagse ontwerpen, zo dwingt ‘Mondriaan’ nog telkens tot nieuwe uitdrukkingsmogelijkheden.

Volg voor updates alle ontwikkelingen via de kanalen van Festival Designkwartier:
Website
Facebook
Instagram
Twitter

Beeld: B.D. Graft